Steunouders gezocht in Arnhem Zuid!

Halverwege 2020 is het project “Steunouder“ succesvol gestart in Arnhem Steunouders bieden kinderen één of twee dagdelen per week een gastvrij thuis en geven zo een steuntje in de rug aan ouders die wat extra hulp kunnen gebruiken. 

Afgelopen jaar zijn al vele gezinnen gekoppeld aan een Steunouder. Ook in Arnhem Zuid zijn er veel gezinnen aangemeld. Om die reden zoeken we nu in Arnhem Zuid mensen die steunouder willen worden. Kom je uit een andere wijk? Ook dan ben je natuurlijk van harte uitgenodigd om je aan te melden als Steunouder!

Een steunouder geeft plezier aan het kind en daarmee steun aan de ouder!

Een steunouder is een vrijwilliger die één of twee dagdelen per week een kind opvangt. De ouders hebben daardoor even tijd voor zichzelf. Ouders, die behoefte hebben aan steun, kunnen niet altijd op hun eigen netwerk terugvallen. Daardoor kunnen ze in stressvolle situaties terecht komen. Dat kan een nadelige invloed hebben op de ontwikkeling van een kind en kan leiden tot het inzetten van zwaardere zorg. Steunouder wil dit voorkomen door steunouders aan deze gezinnen te koppelen.

Ouders helpen ouders 

Kinderen grootbrengen is een hele klus. Zeker als je (tijdelijk) niet de aandacht aan ze kunt geven die je wilt. Bijvoorbeeld bij ziekte, echtscheiding of psychische problemen. Niet iedereen kan in zo’n situatie terugvallen op familie of kennissen. In Arnhem helpt Steunouder deze gezinnen. Steunouders zijn volwassenen die één of twee dagdelen per week een gastvrij thuis bieden aan een kind. Steunouders kunnen zelf (jonge) kinderen hebben, maar ook alleenstaande mensen zonder kinderen of opa’s en oma’s kunnen Steunouder zijn. Ze geven een kind, binnen hun eigen (gezins)leven, een vertrouwde plek waar het welkom is en kind kan zijn. Gewoon, door leuke dingen te doen: spelletjes, knutselen, naar de speeltuin, etc. Daarmee krijgen ouders van deze kinderen de ruimte om op adem te komen.

Wie kan steunouder worden?

Een steunouder vindt het fijn om iemand te helpen en beleeft plezier aan de omgang met kinderen. Het is een dankbare taak omdat je als Steunouder van onschatbare waarde kunt zijn voor ouders en hun kind. In sommige situaties is het belangrijk om je eigen grenzen te bewaken. Het is handig als je flexibel bent en makkelijk communiceert. Spreekt dit je aan, laat het ons weten!

Wij zoeken Steunouders!

Voel jij er wat voor om steunouder te worden? Jouw hulp als steunouder helpt te voorkomen dat problemen in gezinnen ontstaan of verergeren. Je biedt een kind een vertrouwde plek waar het welkom is en kind kan zijn. Daarmee geef je ouders ruimte om op adem te komen en het is fijn om te ervaren hoe je de zorg voor kinderen samen kunt delen.

Training

Voordat je als steunouder begint is er een kennismakingstraject met een training boordevol tips en handvatten. En in het hele traject blijft een coördinator beschikbaar om op terug te vallen bij vragen of problemen. De coördinator matcht vraag en aanbod zorgvuldig, zodat steun- en vraagouder goed bij elkaar passen. Natuurlijk is het wennen over en weer. Daarom is er altijd eerst een wenperiode waarin iedereen elkaar leert kennen en het vertrouwen kan groeien.

Meer info of contact?

Nieuwsgierig of Steunouder iets voor jou is? Kijk op www.steunouder.nl/arnhem of www.meegeldersepoort.nl/steunouder voor meer informatie en bel of mail ons als je vragen hebt: gezinsondersteuning@steunouder.nl

Desiree Bolder, coördinator Steunouder Arnhem: 06-10010276

Stance Venderbosch, coördinator Steunouder Arnhem: 06-10010348

Meer informatie over MEE Gelderse Poort kun je vinden op: www.meegeldersepoort.nl