Oude dieselauto's verboden in centrum Arnhem

Misschien heeft u het al gehoord: het centrum van Arnhem is sinds 1 januari 2019 verboden terrein voor dieselauto's ouder dan 1 januari 2005. Krijgt u of uw bezoek hiermee te maken? 

De Milieuzone omvat de centrumring en alles daarbinnen, met uitzondering van het Airborneplein en het Roermondsplein. Op www.arnhem.nl/milieuzone staat een kaart met de precieze grenzen.   

Kenteken-check

Het verbod geldt voor diesel-personenauto's die vóór 1 januari 2005 op de markt zijn gebracht. Het geldt niet voor auto's die op benzine of gas rijden en ook niet voor bestelbusjes. U kunt zelf controleren of uw auto voldoet aan de leeftijds-eis. U vindt de 'datum eerste toelating' op het kentekenbewijs. 

U kunt ook via de kenteken-check op www.arnhem.nl/milieuzone de gegevens van uw auto bekijken zoals ze bij de RDW staan geregistreerd. 

- Onder 'Basis' > 'Vervaldata' vindt u de datum eerste toelating 

- Onder 'Motor & Milieu' > 'Milieuprestaties' staat de milieuklasse van de auto (van belang voor een langdurige ontheffing) 

 

Voldoet uw auto niet? 

Dan moet u met die auto de milieuzone mijden. U riskeert een boete van 95 euro. Van 1 januari tot 1 april 2019 ontvangen overtreders een waarschuwing, daarna worden er daadwerkelijk boetes uitgedeeld. De gemeente Arnhem is zich ervan bewust dat deze maatregel onprettig is voor eigenaren van oude dieselauto's. Maar zij kiest voor het inrij-verbod omdat het de luchtkwaliteit zal verbeteren. Dit komt de gezondheid van bewoners en bezoekers van de binnenstad ten goede. 

Ontheffingen 

Voor diesel-personenwagens ouder dan 1 januari 2005 zijn er drie soorten ontheffingen: 

* Dag-ontheffing: voor iedereen, maximaal 12 keer per jaar per kenteken. 

* Langdurige ontheffing: voor bepaalde groepen auto's.

Op www.arnhem.nl/milieuzone staat vermeld welke groepen in welke gevallen van deze langdurige ontheffing gebruik kunnen maken. 

 

* Tijdelijke ontheffing: overgangsregeling voor bewoners van de milieuzone en voor ondernemers met een eigen zaak in de milieuzone. Bewoners of ondernemers die hun adres alleen via de milieuzone kunnen bereiken, kunnen ook een aanvraag doen. Een tijdelijke ontheffing is geldig tot 1 juli 2019. 

U kunt de ontheffingen vanaf 14 januari aanvragen via www.arnhem.nl/milieuzone. De dag-ontheffingen zijn pas nodig vanaf 1 april 2019. Aan een ontheffing zijn kosten verbonden.  

Bewoners van de milieuzone en ondernemers met een eenmanszaak in de milieuzone kunnen gebruik maken van een sloopregeling van de gemeente Arnhem.

Meer informatie 

Op www.arnhem.nl/milieuzone vindt u uitgebreide informatie over de milieuzone. Kunt u hier het antwoord op uw vraag niet vinden? Bel dan naar de Klantenservice van de gemeente Arnhem, tel. 0900-1809 of gebruik het contactformulier op www.arnhem.nl/contact.