Nieuw in De Laar: Kunstcafé

Voor het eerst organiseert Rozet 55+ op de ochtend van 17 juni een Kunstcafé in De Laar in de kantine van de Sporthal. Het Kunstcafé is meer dan alleen kunst. Het is een ontmoetingsplaats waar mensen met dezelfde interesses bij elkaar komen. Onder het genot van een kopje koffie in gesprek gaan of samen een activiteit uitvoeren. Kom ook! Doordeweeks, overdag en gratis, met live muziek op een gastvrije locatie.

Kunstboulevard op de Kroonse Wal

We starten dit eerste Kunstcafé in De Laar met een presentatie over deze wijk, gegeven door stedenbouwkundige Wim Lavooij. Hij was twaalf jaar werkzaam bij de Dienst Stedenbouw van de gemeente Arnhem en daarna drieëntwintig jaar stedenbouwkundig ontwerper en partner in SAB, een adviesbureau voor ruimtelijke ordening en ontwerp.

Hij zal het hebben over de wijk De Laar en meer in het bijzonder over de Kunst op de Kroonse Wal. De Kroonse Wal werd ook wel “Kunstboulevard” genoemd. Het is het langste kunstproject van Arnhem. Wat was er allemaal aan de hand met dit kunstproject in de jaren zeventig en tachtig? Wat is er gerealiseerd van de oorspronkelijke plannen?

Bloemkoolwijken

Waarom ziet de Arnhemse wijk De Laar er uit zoals ze er nu uitziet? En waar komen de ideeën van de zogenaamde ‘bloemkoolwijken’ vandaan? Deze op het eerste gezicht weinig flatteuze benaming, is allerminst weinig flatteus bedoeld. Wanneer je een bloemkool door snijdt dan krijg je in abstracte vorm de plattegrond te zien die zo kenmerkend is voor deze wijken. De roosjes zijn dan de buurtjes netjes naast elkaar gerangschikt, grenzend aan het wijkgroen rondom. In het hart van de roosjes zijn de buurtontsluitende wegen die aan de ene kant allemaal doodlopen in woonerven en aan de andere kant leiden naar de hoofdontsluiting.

Bloemkoolwijken zijn de menselijke reactie op de onmenselijke schaal van onze wederopbouwwijken als de Bijlmer en in Arnhem Presikhaaf en Malburgen. Die bevinden zich nu in proces van transformatie. Dat is niet voor niets; ze zijn weinig populair. Is de bloemkoolwijk een beter concept dan de wederopbouwwijken, zoals Malburgen en Presikhaaf?

De live muziek wordt verzorgd door Xander van Veelen en Salvatore Sichi, gitaar.

Praktische informatie

Datum: donderdag 17 juni 2021

Tijd: 10.30 - 12.00 uur.  Inloop vanaf 10.00 uur.

Parkeren kan op de ruime parkeerplaats naast de Sporthal.

Locatie: Kantine Sporthal De Laar, Brabantweg 115

Kosten: Gratis toegang, Aanmelden noodzakelijk. Mail naar: kunst55plus@rozet.nl

N.B. Dit Kunstcafé gaat alleen door als het conform de overheidsregels m.b.t. Covid 19 is toegestaan. Mochten we het moeten uitstellen, dan krijgen alle aanmelders hierover bericht.

Info over het kunstcafé: https://www.arnhem-direct.nl/berichten/kunst-raakt-inspireert-en-ontspan...

Aanbod creatieve activiteiten in Rozet: https://mailchi.mp/1c2c80798a29/nieuwsbrief-2984171?e=4a36087350

De Laar West, kunstwerk op de Kroonse Wal

Zie ook de kunstroute: https://www.delaararnhem.nl/kunst-en-cultuur-0

 

>>>>>>>>>>>>>>>

Bezoekersimpressie van Jelleke Bakker, van kunst- en cultuurgroep De Laar (zie: https://www.delaararnhem.nl/kunst-en-cultuur)
"Het was een geslaagde ochtend. Ondanks het warme weer was er toch een grote opkomst. De lezingen waren erg boeiend. Geert Visser vertelde over de geschiedenis van de Laar vanaf ongeveer 1600 t/m de Tweede Wereldoorlog. Hij vertelde leuke weetjes bijv. dat Napoleon op bezoek is geweest en dat er een trekvaart met een jaagpad liep naar Lent. Wim Lavooij sloot daar mooi op aan met zijn verhaal over het ontwerp en de bouw van Arnhem Zuid en met name De Laar. De lezingen werden afgewisseld met de muziek van het duo XS oftewel Xander en Salvatore. Leuke muziek."