
Marion Klomp, Zorgboerderij De Kroon
Vorig jaar september heeft Marion Klomp de taak op zich genomen van manager van de zorgboerderij De Kroon. Het betreft de boerderij in het midden van wijk De Laar, het gebouwencomplex met de veldjes met geiten, kippen en ganzen ernaast, en waarin ook het Wijkcentrum is gevestigd. Marion ziet het als ideaal om in deze functie het werken met cliënten en dieren te combineren.
En samen met zorginstelling NewFuture is zij nu mede-eigenaar van de zorgboerderij. De afgelopen maanden vormden voor haar een drukke periode van opstarten en inrichten van de werkzaamheden. Maar dan nu alsnog een interview ter introductie en met ook uitleg over de zorgboerderij.
Marion, heb je je draai al gevonden? Zijn je verwachtingen uitgekomen?
“Wat ik dacht dat het zou zijn, dat heb ik wel aangetroffen. Ook hebben de vorige managers Riet en René Rietbeek mij dit werk heel goed hebben overgedragen. Na vorige banen in de verslavingszorg en het werken met mensen met een verstandelijke handicap, was ik toe aan een nieuwe uitdaging. Ik had ontslag genomen uit mijn vorige baan om plaats te maken voor een collega die anders weg moest. En vrij snel daarna kwam ik via Facebook in contact met de zorgboerderij. Heel aantrekkelijk vind ik die combinatie van werken met cliënten en dieren. En ik verbaas mij nog steeds daarover wat dieren doen met mensen, het goede effect die zij hebben op de cliënten/ medewerkers. Want ze raken zeer betrokken, krijgen een band met die dieren en voelen zich er zeer goed bij.”
Voor wie is de zorgboerderij bedoeld? Wie kunnen er terecht?
“Uiteraard de cliënten/ medewerkers die zich om heel verschillende redenen hier melden. Het kunnen bijvoorbeeld mensen zijn die autistisch zijn of ex-verslaafd of uit een burn-out komen, enzovoort. Daarnaast hebben we veel bezoek van mensen uit de wijk, families met kinderen, ook schoolklassen. Het is nu zomer, en dan hebben we regelmatig bezoek van scholen.”
“Gisteren nog was er een groep van 100 kinderen. Dat gaat dan allemaal in goed overleg met de begeleiders, de onderwijzers. Dan kunnen we zo’n groep ook goed verwerken. Dat ze in kleine groepjes de dierenweide ingaan, om de dieren niet te zeer te belasten. Terwijl ondertussen de andere kinderen in de speeltuin terecht kunnen. En dat we er voor zorgen dat er ook een glaasje fris is voor iedereen.”
“Doorheen het hele jaar is er regelmatig bezoek van families met kinderen. En dit loopt best goed. Verder trekken we veel mensen met grote activiteiten, bijvoorbeeld ‘Halloween’, ‘Dierenweide in Kerstsfeer’ en ‘Pasen’. Dat wordt druk bezocht. We organiseren dat in samenwerking met de JUMBO en Bakker Hilvers. Die leveren bijvoorbeeld een springkussen, lampjes, broodjes en pompoenen, zelfs een rookmachine voor Halloween en een sneeuwmachine met Kerst. Die activiteiten worden trouwens aangekondigd in o.a. Facebook. Ook informatie over dieren die geboren worden en eerste groente die wordt geoogst is daar te vinden.”
“Dan nog zijn er hier elke zaterdag zo’n 10 tot 12 vrijwilligers die meewerken aan het onderhoud van de dierenweide. Ik ben zeer content met hun inzet. Ook ben ik blij met de betrokkenheid van mensen in de buurt, dat ze een oogje in het zeil houden wat betreft eventueel vandalisme en dat er niets naars gebeurt met de dieren. Het is een magische plek hier, deze boerderij De Kroon. Mensen blijven komen en zijn betrokken.”
Die dieren, wat loopt er allemaal rond eigenlijk? Is er ook regelmatig controle door een dierenarts?
“Nou, kijk maar rond. Ganzen, eenden, kippen, hanen, zwijnen, geiten, parkieten, konijnen, allemaal met eigen veldjes om in te lopen, en hokjes om in te slapen. Wij hebben een keurmerk van de gezondheidsdienst. Dat wil zeggen dat de dierenarts komt controleren of we ons houden aan eisen van hygiëne, handen wassen, handdoekjes, inentingen, veegblokken voor de schoenen, enzovoort. We hebben daarvoor veel contact met de artsen van dierenkliniek De Oude Linge in Elst. Verder zijn er natuurlijk de nodige veiligheidsvoorzieningen voor bijvoorbeeld brand of verwonding en zijn we algemeen alert op veiligheidsaspecten. Dus risico’s van gezondheid en veiligheid voor cliënten/ medewerkers en bezoekers proberen we zo minimaal mogelijk te houden.”
Je had het er over dat je met je activiteiten ook de wijk in wil? Kun je daar iets meer over vertellen?
“Op dit moment zijn er regelmatig projecten van zwerfafval ophalen in de wijk, en van ook tuintjes onderhouden, onkruid wieden en gras maaien. En de medewerkers vinden dat heel leuk. In de planning zit nu ook het stoepjes schoonmaken in de winter.”
“Trouwens, vraag het ook eens de mensen zelf wat zij er van vinden, de medewerkers. Heel de zorgboerderij draait om hen tenslotte.”
‘Ja ok,’ antwoord ik lichtelijk verbaasd. Maar als ik dan de vlakbij rondlopende Lisanne vraag wat zij vindt van het werk op de zorgboerderij, dan komt er meteen een spontaan: ‘Leuk! Hartstikke leuk!’
En even later stelt Dick zich voor, een naamgenoot, die bij navraag ook laat blijken het werk op de zorgboerij heel fijn te vinden. Vanwege het werken met dieren, en dit veelal in de open lucht, en met collega’s waar je goed mee kan samenwerken.”
Dus het werkt blijkbaar, de formule van de zorgboerderij. Het geeft tevreden mensen, gelukkige mensen.
Maar Marion, hoe is het om hier eigen baas te zijn? Want eerst zal je toch altijd wel een chef hebben gehad, een manager. Maar nu run je zelf de toko. Hoe is dat?”
“Ja dat is heel lekker. Maar het is niet zo dat ik hier alles alleen organiseer. Ik heb veel steun aan Natascha Jonkers, de directeur van NewFuturezorg die mede-eigenaar is van de zorgboerderij. En verder zie ik regelmatig opbouwwerker Imke van Ophuizen en ook de wijkcoaches. Op die manier kan ik dingen bespreken en krijg ik goeie feedback.”
Voor meer informatie over de zorgboerderij en de activiteiten, zie:
www.facebook.com/dekroonarnhem
Interview en foto: Dick Broere, redactie wijkwebsite.