
Interview met sociaal wijkteam De Laar

Vanaf begin 2015 zijn er in Arnhem wijkteams actief met ervaren coaches voor volwassenen, jongeren en gezinnen. U kunt bij hen terecht voor advies bij vragen over zorg, opvoeding, welzijn, werk en inkomen. De gemeente Arnhem wil deze ondersteuning sneller, beter en dichtbij huis leveren. Dit vanuit het idee, zo zegt Adri, ‘dat als je vroegtijdig kleine problemen kunt tackelen, dan kun je grotere voorkomen’.
Hieronder een interview met de coaches Adri Gerritsen en Sjaan Rattink van het wijkteam voor Elden en De Laar. Zij zijn echt mensenmensen, met een warme belangstelling voor jou als persoon, en voor datgene waar je mee zit.Adri, Sjaan, het idee van een ‘wijkteam’ is veel mensen nog onbekend.
Kun je daarom concreet aangeven wat een wijkteam eigenlijk doet?
“Wij gaan met de inwoners in gesprek en gaan samen kijken wat er nodig is. En dat kan te maken hebben met bijvoorbeeld dat je kind gepest wordt op school, of dat je niet weet hoe je een regiotaxi moet organiseren, of dat je een beroep wilt doen op de voedselbank. Ook kan de hulpvraag gaan over bijvoorbeeld schulden die mensen boven het hoofd groeien, of dat het je niet meer lukt om je huishouden te regelen. De vragen in de wijk kunnen dus heel breed zijn. En mocht je niet weten of je bij ons aan het juiste adres bent, dan kan je je vraag altijd aan ons stellen, en samen zullen we kijken waar je dan wel terecht kan. Bij elke vraag om hulp kijken als eerste naar de naaste omgeving van mensen. Wie van je vrienden familie, buren of anderen kan helpen? Want vaak is dat prettiger en voldoet dat ook. Maar als dat niet zo mocht zijn, dan kijken we verder en zoeken hulp die passend is.”
Het lijkt haast alsof je een oudere broer of zuster raadpleegt…
“Jawel, maar zie ons als professionele meedenkers. Wij zijn bijvoorbeeld heel goed in luisteren, en wij kunnen verbindingen leggen met diverse instanties. We komen bij mensen thuis en onderzoeken wat er speelt. Vervolgens doen we voorstellen van hoe verder en wie we er eventueel bij kunnen betrekken. Mensen weten soms geen uitweg en hebben dan even iemand nodig om weer perspectief te zien. En wij als coaches zijn zeer ervaren in dit meedenken. ”
Dus het gaat om bepaalde problemen die spelen?
“Ja, vragen waarvan je het idee hebt dat je daar zelf niet uitkomt, of dat je het prettig vindt dat iemand daarin meedenkt. En de oplossing kan dus heel divers zijn. Om nog een voorbeeld te geven. We hadden laatst contact met een jonge vrouw die nogal schulden had, maar die wel enorm verlegen zat om een koelkast. Een nieuwe aanschaffen was voor haar onmogelijk. We hebben haar toen in contact gebracht met iemand anders in de wijk, iemand die de wijk goed kent en hierdoor ook veel mensen kent. Die persoon heeft vanuit haar netwerk een koelkast aan kunnen bieden. En dat heeft gewerkt. Wij kunnen dus ook helpen vanuit onze groeiende kennis van een wijk. Dat we mensen met elkaar verbinden die iets voor elkaar kunnen betekenen.
Maar hoe zit het met privacy? Mensen zullen toch al snel heel private dingen vertellen. Hebben jullie een vertrouwensfunctie?
“Van belang is dat men beseft dat alles wat besproken wordt echt gezien wordt als vertrouwelijk. En datgene wat van belang is schrijven we op in een dossier dat altijd is in te kijken en aan te vullen door de inwoner. We helpen dan bij het goed bekijken wat er eigenlijk speelt, om vervolgens mee te werken aan het maken van een eigen plan van aanpak. Het is daarbij van belang dat je als het ware ‘eigenaar’ wordt van het probleem in plaats van dat je er in vast zit. Dus het gaat er om dat men controle krijgt op de eigen situatie. En dat ook beseft wordt wie eventueel gaat helpen bij wat.”
Er is een heel informatieve website met daarin alle onderwerpen waar jullie advies over geven. Maar als mensen daar niet uit komen, dan is daar wel hulp bij te vragen toch?
“Ja natuurlijk. Maar het is toch wel goed om gewoon eens die website te verkennen. Je kan bijvoorbeeld een link aanklikken die heet: ‘Hoe helpt deze website?’ en dan verschijnt er nadere uitleg en ook een zoekbalk bovenin voor het zoeken in de website. Als je dan beknopt intikt waar je mee zit en klikt op ‘zoeken’, dan verschijnt er informatie die meer gericht is en dan kan je daarin verder zoeken. In die pagina is het ook mogelijk om een afspraak met ons te plannen. Klik dan aan de link ‘afspraak’ en bepaal de datum van een bezoek bij je thuis. Verder is er nog een link aan te klikken naar een contactformulier om te mailen. Het internetadres van deze website is: https://www.wijkteamsarnhem.nl/wijkteams/eldende-laar/.”
Als mensen toch liever meteen persoonlijk contact met jullie willen hebben, hoe zijn jullie dan te bereiken?
“Men kan dan bellen naar de klantenservice van de Gemeente Arnhem, tel. 088-2260000, en vragen naar het wijkteam. Ook zijn we, uitgezonderd de schoolvakanties aanwezig in: Boerderij de Kroon, elke donderdag tussen 13.00 en 15.00 uur.
Interview en foto: Dick Broere, voor wijkwebsite De Laar