
Buurtkeuken De Laar bestaat een jaar !!!
Afgelopen zaterdag 10 september was er een speciale Buurtkeuken in wijk De Laar. Gevierd werd namelijk het éénjarig bestaan van deze Buurtkeuken, en als verrassing werd dat gevierd met een lekkere barbecue. Waarvoor ditmaal de bezoekers niets hoefden te doen behalve dan aanschuiven en smikkelen. Met afsluitend dan wèl snel even met z’n allen afwassen en de boel weer aan kant maken.
Kok Juan was de maestro achter de barbecue, driftig in de weer met het bereiden van sateetjes, worstjes, speklappen en hamburgers. Gekozen kon worden uit heel een tafel vol groenten en salades en ook lekkere sauzen (de pindasaus!! – hmmmm). Met inleidend op het gebeuren een feestelijk drankje en praatje. En afsluitend koffie met gebak. Het was een en al verwennerij eigenlijk.
Dit alles vindt dus al een jaar plaats onder de bezielende leiding van Marieke van Mourik, zoals zij daarin wordt bijgestaan door Juan Opdam, Marian Lamers en Marianne Ligtvoet. Wat dan een prima gelegenheid geeft voor enig evalueren, terugblikken en vooruitblikken. Over wat we kunnen verwachten bijvoorbeeld in het komende jaar. Aldus.
Marieke, er is in het afgelopen jaar heel wat voorbij gekomen aan lekker eten: Grieks, Thais, pannenkoeken, friet, hamburgers, Paella, notenrijst, Mexicaans, stamppot, en... (ik scan nog even verder in Facebook) een bijzonder kerstmaal, tapas, appeltaart, Japans (sushi – zelf rollen!), pompoentaart (het houdt niet op), Italiaans, Nasi, wrap met bakbanaan, kip curry, enzovoort. Kijk je er zo op terug dan is het net of je een rondje over de wereld hebt gedaan. Het aanbod is zeer internationaal. Dat heeft wel een beetje je voorkeur is ’t niet?
Dat klopt. Net zoals de Buurtkeuken voor iedereen is, van jong tot oud, Nederlands of niet Nederlands, vinden wij het ook leuk om gevarieerd te koken, dus uit allerlei landen. Wat dat betreft zijn er nog heel veel mogelijkheden. En we vragen altijd om ideeën en leuke suggesties.
Trouwens, het is vaak zo dat je een gerecht meerdere keren moet bereiden voor je echt in de gaten hebt hoe het moet. Dat sushi rollen bijvoorbeeld, dat is echt een truc apart. En dat geldt ook bijvoorbeeld voor die Vietnamese loempiaatjes. Is het een idee om eens een gerecht te herhalen?
Nou, daar ben ik zeker een voorstander van! Je noemt meteen 2 recepten op, die ik graag nog een keer wil maken, omdat het zo leuk is om het op deze manier te leren. Thuis ben je misschien niet zo snel geneigd om zoiets op tafel te zetten. En dat is zo leuk aan de Buurtkeuken: wij zorgen voor de ingrediënten en voor de know-how en samen maken we de lekkerste gerechten. En ik denk dat het iedere keer weer een feestje op ons bord wordt, ook al hebben we het al een keer eerder gemaakt.
Ik kan mij voorstellen dat je in het afgelopen jaar organisatorisch dingen hebt aangepast. Wat betreft aantallen bezoekers bijvoorbeeld. Of entreeprijzen, manieren van bereiden en de boel weer opruimen. Wat is je daar het meest opgevallen?
Door ervaring leer je en dat geldt zeker ook voor ons. Zo hebben we na de eerste keren wat dingen aangepast, zoals het neerzetten van de tafels; het verdelen van het taken over 2 werkruimtes bij veel mensen; bij binnenkomst eerst koffie en thee; na het eten eerst opruimen en daarna als afsluiting koffie; een maximum van 35 deelnemers.
De prijzen houden we zo: 3 euro per persoon (vanaf 13 jaar) en 1,50 euro voor kinderen van 4 jaar tot en met 12 jaar (onder de 4 is het gratis). En natuurlijk eten de mensen met een Gelrepas gratis! Daar zijn we heel trots op. Het blijft een leuke uitdaging om een mooi menu samen te stellen voor dat budget. Iedere keer verbaas ik mij er over wat we op tafel hebben staan aan diverse gerechten voor dat bedrag. Dat geeft wel een kick. Maar de grootste kick is toch wel dat we dat met z’n allen doen. Het overtreft mijn verwachtingen.
Bij zo’n Buurtkeuken, daar komt eigenlijk van alles op bezoek. En op de een of andere manier wèrkt het wel allemaal. Dat mensen die elkaar eerst totaal niet kennen, het volgende ogenblik samen piepers zitten te schillen. Dat is toch wel wonderlijk nietwaar? Dat dat lukt?
Dat is ook de kracht van onze Buurtkeuken. Het is wat ik hoopte, maar wat van te voren een onzekere factor is. Dat komt denk ik met name, omdat wij als vrijwilligers er zo veel lol in hebben en iedereen een goed gevoel willen geven. Niks moet. Heb je even rust nodig, dan ga je weg uit de drukte en zoek je een rustig plekje op. De locatie is er groot genoeg voor en ook heel uitnodigend.
En ik zie dat dit ook gebeurt. Mensen voelen zich veilig bij de Buurtkeuken en dat is een voorwaarde. Er is ruimte om aan te geven als het even niet lekker gaat, zonder dat wij als een soort hulpverleners aan de slag gaan.
Het grote verschil met andere eetgelegenheden, zoals Resto Van Harte en bij het Leger des Heils, is dat wij samen alles doen. Na het kopje koffie en de uitleg over het menu, gaan we gewoon lekker aan de slag. Dit gaat zo natuurlijk. Tijdens het snijden en bakken, kun je kletsen met je tafelgenoten, maar dat hoeft niet. Je schuift niet aan tafel bij een al voorbereide maaltijd, waar je misschien van jezelf verwacht dat je een praatje moet maken met je buurman of buurvrouw, terwijl je liever rustig opstart of de kat uit de boom wilt kijken.
Hierdoor is het meedoen aan de Buurtkeuken heel laagdrempelig. En dat was precies wat ik voor ogen had. Nu zie ik ook dat dat werkt. En ik ben sowieso heel blij dat er meer mogelijkheden zijn en al waren voor mensen om aan te schuiven bij een diner.
Heb je voor het komende jaar een idee van waar het meer naar toe moet met de Buurtkeuken? Of denk je toch meer aan zoiets als: beter doen wat we doen, werken aan meer bekendheid, misschien meer polsen wat er leeft bij de bezoekers?
Er komt binnenkort een internetsite. De bedoeling is, dat de mensen zich straks via die site opgeven. Dan hebben we een beter overzicht van het aantal deelnemers. Mensen zonder internet kunnen zich nog altijd opgeven door een briefje met naam en telefoonnummer achter te laten bij de Oudenboschstraat 75 of de Limburgsingel 48.
Verder willen we voorlopig door op deze voet. Natuurlijk houden wij ons altijd aanbevolen voor goede tips, ideeën en suggesties.
De Buurtkeuken is er op zaterdagen in de Bredaschool aan de Brabantweg, aanvang 16.00 uur, eenmaal per maand. Voor meer informatie, zie in Facebook en zie daar ook de info. Je aanmelden voor de Buurtkeuken kan via: buurtkeukendelaar@hotmail.com
Dick Broere, redactie wijkwebsite De Laar